Bisnes Formula1:n takana

Bisnes Formula1:n takana

Kilpaa ajaminen on tulosbisnestä. Vain paras, nopein ja nokkelin selviää siinä pitkään. Historiallinen vuosikymmenten tappiollinen toiminta, kuten esimerkiksi amerikkalaisessa jalkapallossa Cleveland Browns -joukkuella, ei tule kysymykseen moottoriurheilussa. Ajetaanpa kilpaa millaisella autolla tahansa, kaikkea koskee kapitalismin perussäännöt eikä niihin kuulu sääli eikä tunteet: top10:n kuuluva tiimii ei voi päätyä top10 ulkopuolelle ilman, että se menettää parhaimmat sponsorit ja kuljettajat. Tarrat poistetaan autoista ja lahjakkuudet jättävät laivan. Ja jos se tapahtuu, peli on pelattu.

Näin F1-sirkus pyörii:

Miten Formula1 tekee rahansa?

F1:n suurin tulovirta tulee televisio-oikeuksien myynnistä, mikä oli kaudella 2017 yksinään Amerikassa 4 miljoonaa dollaria. Kansainvälisesti televisiokanavien sopimuksina kirjattiin Liberty Median vuoden 2017 tuloslaskelmaan huikeat 587 miljoonaa dollaria. Poikkeuksena muihin urheilu- ja kilpasarjoihin Formula1 huolehtii kaikesta tv-logistiikasta kaikilla kilparadoilla ja tarjoaa “kansainvälisen syötön” sadoille tv-kanaville – joista jokainen maksaa oikeuksista muhkean summan.   

Televisiokamera välittää tapahtumat Brasilian Grand Prix´stä

F1:n toiseksi suurin rahavirta tehdään niin sanotulla “kilpailuun osallistumismaksulla”. Maailman jokainen F1-näyttämö – Monacon kaltaisesta klassikosta uuteen tulokkaaseen kuten Baku – maksaa massiivisen osallistumismaksun päästäkseen mukaan F1-kalenteriin.

Kolmanneksi suurin F1:n kassavirta muodostuu lipputuloista, tuotteista ja muista yhteistyökumppaneiden suorittamista maksuista. Suolaisen osallistumismaksun lisäksi järjestäjän täytyy myös maksaa kilpailuorganisaatiolle prosenttiosuus lipunmyyntituloista, mutta ne on normaalisti sisällytetty alkuperäiseen sopimukseen. Uusimmat radat, joilla on korkeammat hinnat, maksavat vähemmän osallistumismaksuina ja vanhat tuttavuudet, joissa on keskivertoa matalammat hinnat, maksavat enemmän osallistumismaksua.  

Miten Formula1-tiimit tekevät rahansa?

F1-tiimit ovat virtaviivaistettuja rahantekokoneita siitä huolimatta ovatko ne pistetaulukon huipulla vai pohjalla.

Miten Formula1-tiimit tekevät rahansa

F1-tiimien tulot tiivistyvät yhteen sanaan: sponsorit. Ilman sponsoreita, jotka maksavat suuret setelit saadakseen tarrat kilpa-autoon, tiimeillä ei olisi riittävästi rahaa radoille tulemiseen.  

Toinen tulovirta on tärkeämpi pienemmille F1-tiimeille, joilla ei ole niin rahakkaita sponsorisopimuksia kuin isoilla pojilla: Formula One Groupin (FOG)  rahat. Jokaisen vuoden päätteeksi FOG:n kassaan kertyy miljardöörimäinen summa vuoden bisnessopimuksista. Kassan sisältö jaetaan sitten tiimeille tuoreimman Concorde-sopimuksen mukaisesti. Concorde-sopimus on jokaisen F1-tiimin vuonna 2013 allekirjoittama sopimus. Vuonna 2017 jokainen tiimi sai 36 miljoonaa dollaria selvitäkseen seuraavaan kauteen. Uudet tiimit eivät kuitenkaan saa tätä bonusta ennen kolmea peräkkäistä kautta.

F1-tiimien kolmas kassavirta tulee kuljettajilta. Miten? Paikkaa F1-auton ratin takaa tavoitteleva kuljettaja tarvitsee yhden tai kaksi asiaa: rahaa tai rahakkaan sponsorin. 

Muita huomionarvoisia F1-tiimien tulonlähteitä ovat tarjotut palvelut ja lisenssit. Tässä esimerkki Ferrarilta: italialaisen tiimin logoa ei löydy vain nallekarhuista, hiilikuituisista sikarihumidoreista ja lukuisista tuliaisista, vaan se myy myös moottoreita ja teknistä osaamista muille tiimeille, kuten Sauberille ja HaasF1:lle. Mercedes-AMG Petronasilla, Sahara Force Indialla ja Williams F1:llä on vastaavat, tuottoisat kumppanuudet.

Kuka maksaa F1-kuljettajan palkan?

Toisin kuin muiden kilpasarjojen kuljettajilla, F1-kuljettajilla on erittäin yksinkertainen tulomalli. Kaikki kuljettajat saavat palkkansa tiimiltä, myös he, jotka maksavat ajamisesta. Lisäksi kuljettajilla saa olla henkilökohtaisia sopimuksia muiden yritysten kanssa, vaikka näistä tuloista täytyy myös maksaa prosenttiosuus tiimille. F1-kuljettajat eivät kuitenkaan saa taskurahaa kilpailun järjestäjiltä tai Formula1:ltä.  

Kuka maksaa F1-kuljettajan palkan

Formula 1, IndyCar ja NASCAR elävät kaikki epävarmoja aikoja, missä muutamista hyvistä ja huonoista merkeistä huolimatta vaihtuvat teknologiat, vaihteleva kuluttajakäyttäytyminen ja nousevat bisneskulut pakottavat ne arvoimaan toimintaa jatkuvasti ja muuttamaan vanhoja bisnesmalleja. Näin tietysti vain, mikäli ne haluavat olla mukana kilpailussa seuraavatkin kymmenen vuotta.