Bisnes IndyCar-luokan takana

Bisnes IndyCar-luokan takana

Jotta laskut tulevat maksetuksi, kilpatiimit IndyCar ja niiden kuljettajat tarvitsevat useita tulonlähteitä, jotka vaihtelevat riippuen tiimin suosiosta, rankingista ja kuljettajan markkinoitavuudesta. Nämä rahavirrat alkavat sponsoreista ja sisältävät kuljettajan (tästä lisää myöhemmin), taskurahat, tarjotut palvelut ja viimeiseksi myytävistä tuotteista saadut tulot.

Miten IndyCar -sarja tekee rahansa?

IndyCar veloittaa osallistumismaksun kilpailuja isännöiviltä kilparadoilta. Niiden suuruus, sekä moni muu sisäpiirin tieto sarjan sisällä on salaisuus, mutta viimeisin Laguna Seca -sopimus vuodelle 2019 paljasti, että summa on 1-1,5 miljoonaa dollaria per vuosi kolmen vuoden ajan. Ei tiedetä sisältyykö Laguna Seca -diiliin prosenttiosuus lipunmyynnistä ja muista kilpailun myyntituloista.

Kaksi muuta suurinta kassavirtaa ovat muhkeat tv-oikeuksien maksut sekä pääsponsorit.

Mistä IndyCar-tiimit saavat rahansa?

Sponsorit. Kuitenkin, kilpatiimien vuoden ensimmäiset pennoset tulee “Leaders Circle” -ohjelmasta, joka on IndyCar´in tapa palkita tiimejä niiden kokoaikaisesta panoksesta autouhreilusta parissa. Summa on vaihdellut vuosien mittaan, mutta 2018 se oli noin 900 000 dollaria per auto (auto, ei tiimi), joka on osallistunut kaikkiin kauden kilpailuihin ja pakollisiin testeihin. Tämä summa maksetaan kauden aikana per kilpailu -perusteisesti.

Mistä IndyCar-tiimit saavat rahansa

Maksetut kuljettajat ovat toinen tärkeä tulonlähde osalle IndyCar-tiimeistä. Entisen kilpakuljettaja Alex Lloydin ja puolen tusinan muun aktiiviuralla olevan kuljettajan pitkät puheenvuorot asiasta ovat osoittaneet, että osa tiimeistä ei edes välitä etsiä itse sponsorimahdollisuuksia.

Mistä IndyCar-kuljettajat saavat palkkansa?

“Mikä palkka?” vastaisi otsikon kysymykseen arviolta noin 30 prosenttia kuskeista. Laskelmat paljastavat, että huipputiimien huippukuljettajat voivat ansaita mukavat ansiot (vaikka ovat siltikin huomattavasti alipalkattuja muihin urheilijoihin verrattuna). Jotkut kuljettajat tienaavat sponsoreiden ansiosta ”ihan ookoon” kuusinumeroisen palkkapussin ja noin 30 prosenttia alalla ei tienaa penniäkään – vaan toivovat läpimurtoa. Kaikkein yllättävintä on, että mukana on vielä kuskeja, jotka ovat veloissa paikkansa ostamisen vuoksi ja pitävät sormia ristissä, että vuoden aikana saadut palkinto- tai sponsorirahat riittäisivät kuittaamaan velat.

Mistä IndyCar-kuljettajat saavat palkkansa

Indy 500

Maailman suosituin kilpailu lainaa IndyCar-luokan jokseenkin monimutkaista taloudellista järjestelmää ja vie sen toiselle tasolle. Tiimit tekevät sielläkin rahaa sponsoreilla, ostokuskeilla ja osuuksilla palkintorahoista, mutta kuljettajien tulee navigoida naurettavassa sopimusviidakossa ja klausuulisuossa.

Indy 500:ssa on kaksi tapaa kilpailla: ensimmäinen on olla kokoaikainen IndyCar-kuljettaja ja toinen on latoa seteleitä pöytään kuljettajan paikasta – tyypillisesti summa liikkuu 500 000-1 000 000 dollarin välimaastossa. Kuljettajat keräävät tämän rahan useilla keinoilla, kuten kaivamalla omasta pussista, sponsoreilta tai ottamalla henkilökohtaista lainaa. Kun on aika siirtää rahat tiimille, kuljettaja (tai hänen agentti) istuu alas tiimin edustajan kanssa sopimuksen laadintaa varten. Sopimuksessa määritellään kuinka paljon kuljettajalle maksetaan palkaa, jos maksetaan, ja millaisen osuuden tiimi pitää voittorahoista kun Leaders Circle -rahat on vähennetty. Kun sopimus on kätelty, kuljettaja voi ajaa muutaman virallisen kierroksen. Kun kilpailu on ohi, kuljettaja saa suuren shekin tukevalla rahasummalla ja hän nousee lavalle pitämään kiitospuheen joka jättää yleisön siihen uskoon, että hän saa pitää kaikki rahat.

Indy 500

Kilpa-ajajien tulevaisuuden näkymät ovat epäselvät. Siinä missä huippukuskit jatkavat miljoonien tekemistä ajamalla muut riskeeraavat kaiken pikkurahojen vuoksi tai eivät ehkä saa palkaa ollenkaan. Kaikesta huolimatta, minun suurin huoleni eivät ole alisuorittajat, vaan kaikki ne lahjakkaat nuoret miehet ja naiset, jotka käännytetään pois, koska heillä ei ole takanaan riittävästi taloudellista tukea kuljettajanpaikan saamiseksi.