Bisnes NASCAR-luokan takana

Joten, mistä NASCAR tekee rahaa

NASCAR on kasvanut Amerikkalaisen moottoriurheilun megajättiläiseksi ja aivan viime aikoihin asti se on pitänyt hallussaan kaikkein kalleimpia tv-sopimuksia, palloilulajit poisluettuna. Television lisenssimaksuilla on kerätty miljardeja dollareita per vuosi. Muuttuva taloudellinen tilanne ja muutokset yleisökäyttäytymisessä, mikä tarkoittaa urheilun seuraamista television sijaan netistä tai ei ole edes kiinnostunut autourheilusta, eivät ole olleet sarjalle helppoja. Näiden muutosten seurauksena sarja on hitaasti, mutta varmasti kadottanut markkinointiarvoa ja huippusponsoreita.

Kilpaa ajamisen bisnes on monella tavalla uniikki: suurin osa rahakkaista sopimuksista peristuu läheisiin yhteyksiin, jotka tapahtuvat kulissien takana. Vuoden 2008 suuren laman jälkeen sponsoridollarit ovat olleet vieläkin tiukemmassa ja se, miten pääsee kiinni näihin harvoihin rahoihin on entistä salamyhkäisempää. Miten se onnistuu?

Joten, mistä NASCAR tekee rahaa?

Aivan ensimmäiseksi massiivinen virta rahaa tulee tv-oikeuksista, jotka myydään NBC:n kaltaisille televisiokanaville. Vuonna 2013 tv-jätti teki sopimuksen, jonka mukaan se maksaa NASCAR´ille 4,4 miljardia dollaria yksinoikeudesta lähettää kahdesta suurimmasta cupista vain toinen puolisko. Fox-kanava suostui puolestaan maksamaan 2,4 miljardia dollaria oikeuksista ensimmäiseen puolikkaaseen kauden kisoista, mikä tarkoitti NASCAR´ille kymmenestä vuodesta yhteensä 6,6 miljardin dollarin tv-tuloja. Mukava 660 miljoonan dollarin vuositulo.

NBCn kaltaisille televisiokanaville

Lisäksi tuloja saadaan kilparadoilta perityistä osallistumaksuista, jotka voivat vaihdella muutamasta tuhannesta dollarista alueellisen tason 14 miljoonaan dollariin. Ja viimeiseksi, kisoissa on pääsponsori sekä liuta muita sponsoreita, jotka pumppaavat paljon kaivattua rahaa autokilpailun öljyttyihin rattaisiin. Näihin kuuluu arvoitu 60 miljoonan dollarin kolmivuotinen sopimus Monster-energiajuomamerkin kanssa, joka IndyCar’in Verizon-diilin tapaan on päättymässä pian, sekä muilta yrityksiltä, jotka sanovat olevansa NASCAR´in virallinen olut, deodorantti, työkalumerkki tai öljy.

Miten NASCAR-tiimit tekevät rahansa?

NASCAR-tiimit toimivat lähes identtisesti Formula1:n bisnesmallin mukaan. Tiimit saavat prosenttiosuuden tv-oikeuksista ja kaikista NASCAR´in vuoden aikana ansaitsemista lisenssituloista. Koska NASCAR koostuu useammasta kuin yhdestä sarjasta, rahat täytyy allokoida sen mukaisesti.

Miten NASCAR-tiimit tekevät rahansa

Osa suurimmista tiimeistä, joilla on mittavat insinööri- ja data-analytiikka-osastot, myyvät palveluita pienemmille tiimeille, jotka eivät voi tai eivät halua palkata armeijallista insinöörejä ja analyytikoita. Sporting News -uutisten mukaan nämä maksut voivat vaihdella annetun moottori ja elektroniikkatuen 100 000 dollarista/kilpailu aina 250 000 dollarilla muille tiimeille tarjolla olevasta lisätyövoimasta tai välineistä.

Mistä NASCAR-kuljettajat saavat palkkansa?

NARCAR-kuljettajat voivat odottaa lihavaa tilipussia – lihavampaa kuin IndyCaria ajavat, mutta yleensä kuitenkin pienempää kuin Formula1-kuljettajat. Ja vaikka huikeat tulot voivatkin olla vaihtelevat, NASCAR-kuljettajat ovat eittämättä yksiä koko moottoriurheilun parhaimmin palkatuista.

Mistä NASCAR-kuljettajat saavat palkkansa

Aivan ensiksi on tietysti palkka, joka voi olla aloittelijan 50 000 dollarista yli 4 miljoonaan per vuosi. Sitten on kuljettajien sponsorit ja henkilökohtaiset palkkiot, jotka voivat olla kuljettajan suosiosta riippuen mitä tahansa nollan ja mukavan miljoonan tai parin väliltä. Ja viimeiseksi – se, mikä jokaisella kuljettajalla on tavoitteena – palkintorahat. NASCAR´illa on erittäin hyvässä kunnossa olevat lompakot, joiden sisältö hajautetaan kaikille osallistujille siitä huolimatta voittaako vai ylittääkö maaliviivan viimeisenä. Viimekädessä jokainen saa piirakasta oman palasensa. Mutta aivan kuten F1:ssä, myös NASCAR-kuljettajien tulee neuvotella osuutensa palkintorahoista, koska osa siitä menee tiimille. Sarjan huippukuljettajat saavat pitää arviolta noin puolet palkintorahoista ja lähteiden mukaan keskiarvo liikkuu noin 35-40 prosentin luokassa. Osalla kuljettajista on sopimuksessa määritelty liukuva prosenttiosuus. NASCAR-kuljettajien täytyy maksaa lisäksi itse oma sairaus- ja henkivakuutus suojautuakseen kalliilta sairaalalaskuilta sekä mahdollisen kuolemantapauksen varalta.

Dale Earnhardt Jr. on päässyt NASCAR´in Hall of Fameen.

GETTY                          Dale Earnhardt Jr. on päässyt NASCAR´in Hall of Fameen.

Moottoriurheilu on ollut aina kovaa kamppailua, mutta FIA:n johdon, Hulman&Companyn ja NASCAR´in väen on aika ymmärtää, että tiimien rahankäyttöä täytyy uudelleenarvioida ja lajien pitämiseksi hengissä täytyy perustaa erityinen rahasto nuorien lahjakkuuksien tukemiseen heiltä kerättyjen shekkien sijaan.