Jokamiehenluokka – suomalaisten sarja

Jokamiehenluokka - suomalaisten sarja

Tämä autourheilun laji on vain suomalaisille tyypillinen ja autoina käytetään takavetoisia VW kuplia, sekä Fiateja. Tietyissä tilanteissa myös kardaanivetoisia autoja, kuten Frodeja, Volvoja ja Opeleita on käytössä. Jokamiesluokka on jo periaatteellisesti edullinen harrastus ja siihen liittyy erikoistekijänä auton myyminen. Mikäli jostain autosta tehdään ostotarjous kilpailun jälkeen, on kisaaja sitoutunut tämän myyntiin. Myyntihinta on 1 4000 €, jotta autojen rakentelu ja viritys ei lähtisi käsistä ihan kustannustenkin puolelta. Ostotarjouksia puolestaan saavat tehdä sekä kilpailijat, että muut henkilöt, kunhan löytyy luokkaan oikeuttava kilpailulisenssi, sekä JM-tutkinto. Jos auto saa useamman tarjouksen, päätetään uusi omistaja arvan avulla.

Kilpailuihin osallistuminen

Kilpaileminen on sallittua jo sinä vuonna, kun täytetään 15 vuotta. Tämä kuitenkin edellyttää JM-tutkinnon suorittamista, jolloin saadaan debytanttikortti. Sekä pojat että tytöt ajavat yhdessä nuorten luokassa ja tutkinnon kanssa tulee olla tarkkana, sillä se pitää uusia 5 vuoden välein.

Kilpailuun sopivat radat

Radat vaihtelevat paljon ja niihin soveltuu kesäisin sora-asvaltti tiet, tai pelkästään asvaltista tehdyt radat. Talvella taas peliä muutetaan hiukan ja kisaaminen tapahtuu joko järven jäällä, tai erikseen maalle jäädytetyllä radalla.

Suosio ja mestaruudet

Tämä autourheilun laji ei ole vielä kovin suosittu ja osallistujamäärät vaihtelevat vain 100 – 900 osallistujan välissä. Kilpailuita järjestetään kuitenkin lähes 100 joka puoli ja niitä löytyy eri puolilta Suomea. Suomenmestaruus on haluttu titteli ja siitä päästään taistelemaan monessa luokassa, kuten yleisissä, nuorissa, naisissa ja joukkue luokissa. Laji on myös kehittynyt kilpailujen suhteen koko ajan ja esimerkiksi vuonna 2014 ajettiin ensimmäinen EVK-autoille tarkoitettu mestaruus. Nämä olivat siis autoja, jotka ovat joko etuvetoisia, tai kardaanivetoisia.

Mestaruuksia jaettu jo useita

Mestaruuksista on otettu mittaa pitkän aikaa ja esimerkiksi vuonna 2013 joukkuemestaruus meni Kauhajoelle, UA:n joukkueelle. Naisissa sekä miehissä osaajia on runsaasti ja usein samoja naamoja nähdään kisaamassa vuosi toisensa jälkeen. Hauskan harrastuksen lisäksi yhteishenki on usein korkealla, mikä tekee tästä lajista myös sosiaalisesti merkittävän ja erinomaisen keinon löytää uusia ystäviä, joilla on samanlaiset kiinnostukset.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *