Karting, viihdettä kaikille!

Karting, viihdettä kaikille!

Myös mirkoautoiluksi kutsuttu karting on urheilulaji, jossa voidaan ajaa sekä ammattilaistasolla, että harrastetasolla. Auto itsessään on hyvin yksinkertainen, eikä siihen mahdu kuin yksi paikka. Runko on putkimainen ja jousittamaton, minkä lisäksi taka-akseli on hyvin jäykkä. Tämä harrastus on hyvin yleinen varsinkin niiden kuskien seurassa, jotka myöhemmin siirtyvät ajamaan F1 ratoja.

Harrastuksen aloittaminen

Jopa hyvin pienillä lapsilla on mahdollisuus aloittaa tämä harrastus ja yleisesti ensikertalaiset ovat noin 6 – 7 vuoden ikäisiä. Suomalaisista F1 kuljettajista ei löydy ainuttakaan, joka ei olisi aloittanut ensin kartingista, joten 6 vuoden ikäisille tarkoitettu Cadet luokka on varteenotettava vaihtoehto, jos kuskin ammatti kiinnostaa. Tässä luokassa autossa on vapaakytkin ja moottorista löytyy 60 kuutiota. Auton ja kuljettajan painon on oltava vähintään 85 kiloa. Kun ikää on jo 8 vuoden verran, päästään micro luokkaan, eli harrastaja 95 luokkaan. Tässä kuutioita on jo 95, vieläkin vapaakytkin moottorilla, jolloin käynnistyminen onnistuu akun nappia painamalla. Yhteenlaskettu paino tulee olla vähintään 100kg. Molemmat näistä luokista ovat ainoastaan harrastajaluokkia ja kilpailuja järjestetään seurojen sisällä, sekä alueellisesti.

Ensimmäinen kansallinen luokka on Raket junior luokka, jossa moottori pysyy samana, mutta pakoaukon kuristin puuttuu ja auton, sekä kuljettajan minimipainoa on nostettu. Ajon aikana kaasuttimen säätäminen on sallittua yläruuvin avulla, ja tästä luokasta etenemään pääsee kun alla on 5 hyväksytysti suoritettua debytantti kilpaa. Raket luokassa kuskin sekä auton paino ei saa olla alle 116 kg ja luokka on tarkoitettu 10 – 16 vuoden ikäisille kuskeille.

Jos tämän ikärajan sisällä ei onnistu siirtyminen ylempään luokkaan, joudutaan automaattisesti vaihtamaan Yamaha Junior luokkaan, mihin ikärajana on 13 vuotta. Tässä luokassa kerätään nousupisteita ja kun niitä on tarpeeksi, päästään Yamahan yleiseen luokkaan, johon 5 hyväksyttyä suoritusta saaneet siirtyivät suoraan Raket luokasta.

Suurimmissa luokissa kilpaillaan Suomen, Euroopan ja Maailman mestaruuksista. Autoilijan ura voi jo hyvin nuorella iällä tuoda kotiin mestaruuksia ja enteillä mainiota menestystä F1 maailmassa, joten tähän harrastukseen panostaminen voi avata hyvin paljon ovia!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *