NASCAR: Top 5 NASCAR-historian rikkomatonta ennätystä

NASCAR Top 5 NASCAR historian rikkomatonta ennätystä

The National Association for Stock Car Auto Racing, eli NASCAR, tunnetaan parhaiten siitä, että kaikki on viety äärimmäisyyksiin. Maineikas yritys järjestää ja on vastuussa tällä hetkellä yli 1 500 kilpailusta, jotka nostavat framille automaailman lahjakkaimpia kuljettajia, varikkohenkilökuntaa ja huippuautoja. Tämän vuoden kausi on päättymäisillään, mutta miehen ja auton yhdistelmä ei ole tänäkään vuonna onnistunut rikkomaan muutamia historiallisia ennätyksiä.

Voittomarginaali

Jokaisen kilpailijan uran kulminaatiopiste on aivan varmasti voittajana podiumilla seisominen. Kilpailussa on luonnollista, että tavoitteena on ennätys, joka riippuu voittomarginaalista. Usko tai älä, mutta NASCAR´issa on kaksi erillistä marginaalista riippuvaa ennätystä –

  1. Kierrosmarginaali – suurin voittomarginaali on Ned Jarrettin hallussa, 14 kierroksen etumatka Buck Bakeriin Southern 500 :ssa vuonna 1965.
  2. Aikamarginaali – Ricky Craven peittosi Kurt Buscgub 0,002 sekunnilla vuonna 2003, joka on NASCAR-historian niukin voitto. Suurimman voittomarginaalin saavuttamiseen on paljon mahdollisuuksia, mutta edellä mainitun tiukimman voiton peittoamiseen mahdollisuuksia on vain yksi (0,001 sekuntia), joka tekee siitä lähes mahdottoman voittaa.

Kahden marginaaliin perustuvan ennätyksen lisäksi on muitakin saavutuksia ja ennätyksiä, jotka ansaitsevat ehdottomasti huomiota.

Eniten voittoja per kausi

Eniten voittoja per kausi Richard Petty

Richard Petty

Richard Petty pitää tiukasti hallussaan tämän kategorian ennätystä ja aivan oikeutetusti. Vuoden 1967 ennätys osui hänen uran huippuaikaan, kun hän ajoi 27 kertaa voittoon yhteensä 48 kilpailussa. Mikäli kuljettajat haluavat rikkoa Pettyn ennätyksen samalla voittoprosentilla nykyisin kauden aikana ajettavissa 36 kilpailussa, on heillä erittäin heikot mahdollisuudet päästä siihen.

Eniten perättäisiä kilpailuvoittoja

Kilpailujen kuningas NASCAR´issa pitää hallussaan useampaa kuin yhtä ennätystä. Richard Pettyllä on myös useimman perättäisen kilpailuvoiton ennätys, 10 voiton putki. Ja ennätys on tehty Pettyn todellisena huippuvuotena, eli 1967, jolloin hän ajoi ennätykselliseen 27 kilpailun voittoon. Kun ostat Powerball-kupongit, sinulla on paremmat mahdollisuudet voittaa jättipotti, kuin NASCAR-huippukuskeilla rikkoa tämän päivän viimeistä tekniikkaa olevilla autoilla Pettyn tekemä ennätys.

Korkein mitattu nopeus

Korkein hyväksytysti mitattu nopeus NASCAR-kisoissa on vuonna 1987 saavutettu 212.809 mailia tunnissa. Lähimmäksi tätä ennätystä päästiin vuonna 2014, kun Jeff Gordon kaasutteli 206 mph vauhtia jääden kuitenkin 6 yksikköä ennätyksen rikkomisesta. Monet ovat kritisoineet ennätystä perustellen soraääniä sillä, että kolmekymmentä vuotta sitten autoilla saavutettiin korkeammat nopeudet kuin nykyisillä nelirenkaisilla monstereilla. Sekä vuonna 1988 kilpa-autoihin tulleet nopeudenrajoittimet että tuoreimmat turvallisuusvaatimukset on lanseerattu nimenomaan vauhdin rajoittamiseksi, jotta jatkossa vältyttäisiin NASCAR´issakin nähdyiltä vakavilta onnettomuuksilta.

Korkein mitattu nopeus

Jeff Gordon

Vähiten autoja finaalikierroksella

Kilpailun päättäminen ainoana autona radalla on kohtuullisen harvinaista myös NASCAR-kisoissa. Finaalikierros on se, missä voitosta kamppailussa jokainen sekunti on merkityksellinen. Viimeisellä kierroksella kuljettajat puskevat sekä itsensä että auton äärirajoille maaliviivaa kohti mentäessä. Silti vuonna 1994 Tyson Holly Farms 400 -kilpailussa nähtiin, miten Geoff Bodine ajoi finaalikierroksen radalla yksin. Mikäli kaikkiin muihin autoihin ei ilmesty yllättäen ylitsepääsemättömiä teknisiä vaikeuksia, kenenkään ei ole enää mitenkään mahdollista rikkoa tätä ennätystä.