Rata ajot – F1 hurmaa

Rata ajot - F1 hurmaa

Formula 1, tai F1 on autourheiluluokka, joka perustettiin vuonna 1950. Kilpailutoiminta alkoi samana vuonna virallisesti ja sitä pidetään yksipaikkaisten kilpa-autojen korkeimpana tasona. Vuosittainen maailmanmestaruussarja koostuu useista eri kilpailuista, jotka ajetaan ympäri maailmaa ja tässä ottavat mittaa sekä kuljettajat, että valmistajat. Kilpailuiden järjestäjänä toimii kansainvälinen autoliitto FIA. Tällä hetkellä hallitseva maailmanmestari on Nico Rosberg ja hallitsevana valmistajana toimii Mercedes.

Tämän sarjan kohdalla muutoksia on kuitenkin luvassa, sillä vuonna 2017 se päätettiin myydä yhdysvaltalaiselle Liberty Medialle. 3,92 miljardin hinnalla John Malosen omistama televisio- ja laajakaistayhtiö omistaa nyt sarjan ja tämän uskotaan tuovan lisää yleisö television pariin, sillä vaikka laji on äärettömän suosittu Euroopassa, ei sitä Yhdysvalloissa seurata juuri lainkaan.

Mitä kilpailuviikonloppu sisältää?

  • Vapaat harjoitukset

Kilpailuviikonloppu alkaa perjantaisin, kun lähdetään vetämään 1.5 tunnin vapaat harjoitukset. Tämä antaa kuljettajille mahdollisuuden tutustua uuteen paikkaan ja valita siihen parhaiten soveltuvat renkaat. Samalla myös tehdään viimeiset säädöt autoon. Lauantaina päästään myös usein harjoittelemaan vapaasti aamulla, vaikka tämä ei olekaan jokaisessa kilpailussa mahdollista.

  • Aika-ajot

Aika-ajot alkavat lauantaina ja niiden tarkoituksena on ratkaista lähtöjärjestys sunnuntain kilpailulle. Tätä 3 päivää kestävää järjestelmää on käytetty jo yli 10 vuotta, eikä sitä todennäköisesti tulla muuttamaan. Ensimmäisen osion 15 nopeinta kilpailijaa siirtyvät toiseen vaiheeseen ja pudonneet 5 kuljettajaa joutuvat viimeisille paikoille sunnuntain kilpailussa. Seuraavassa aika-ajossa pudotetaan taas 5 kilpailijaa, kunnes jäljellä on enää 10 nopeinta kuljettajaa. Nämä taistelevat paalupaikasta 12 minuutin ajossa. Se joka saa nopeimman ajon suoritettua, pääsee aloittamaan parhaalta paikalta.

  • Kilpailu

Viikonloppu huipentuu tietenkin itse kilpailuun, joka tulee määrittämään lopullisen voittajan. Lämmittelykierroksen jälkeen tunnelma tiivistyy ja yhteensä matkaa taitetaan noin 305 – 310 kilometriä. Jokainen kilpailu kestää noin 1,5 tuntia, eikä niiden ole sallittu kestää yli 2 tuntia. Kun kilpailu päättyy, kolme parasta kuskia pääsevät palkintokorokkeelle ja saavat palkintonsa. Maailmanmestaruus ratkeaa sen perusteella, kuka kuskeista on saanut eniten voittoja kauden päätyttyä ja sama koskee myös valmistajien maailmanmestarin valintaa, joka suoritetaan samaan aikaan.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *